Máte už vytvorený účet? Vytvoriť nový

Správa účtu

Windows 7 alebo Windows 10? Naše porovnanie vám pomôže si vybrať

  • Microsoft
  • Windows
  • Porovnanie produktov

20. 8. 2019

Windows 7 bol celé desaťročie najobľúbenejším operačným systémom, ale postupne ho na tomto mieste vystriedal Windows 10. Ak sa rozhodujete, ktorý systém je pre vás lepší, čítajte ďalej. Pokryjeme rozdiely medzi Windows 7 a Windows 10 vrátane používateľského rozhrania, vyhľadávania či prehľadávania a synchronizácie dokumentov na viacerých zariadeniach. V závere vám prinesieme zhrnutie najdôležitejších bodov z celého článku.

1. Používateľské rozhranie: Klasický vs moderný prístup

Microsoft experimentoval so svojím používateľským rozhraním pri každom novom operačnom systéme a najnovší Windows 10 toho nie je výnimkou. V porovnaní so sedmičkou, ktorá poskytuje klasickejší vzhľad podobný populárnemu Windows XP, ponúka desiatka modernejší a čistejší vzhľad.


Ak ste v minulosti vyskúšali systém Windows 8, možno vás trochu zmiatli jeho
živé dlaždice v ponuke Štart. Aj napriek tomu, že sa jedná o trend v používaní rôznych výrobkov s dotykovou obrazovkou, nestretlo sa to s úspechom, pretože používatelia to považovali za mätúce. Skvelé v systéme Windows 10 je, že si môžete vybrať – buď použijete klasickú ponuku Štart s deaktivovanými živými dlaždicami, alebo ponuku Štart s kombináciou na pravej strane.

Radíme: Ak ste zvyknutí pracovať s klasickým vzhľadom, držať sa Windows 7 nie je zlý nápad. Ak by ste však chceli pracovať dynamickejším spôsobom, ktorý vyžaduje rýchlejšie spôsoby vyhľadávania informácií, odporúčame systém Windows 10.

2. Je vyhľadávanie jednoduchšie v 7 alebo 10?

Funkcia File Search (Vyhľadávanie súborov) v systéme Windows 7 vám umožní pohodlne vyhľadávať dokumenty, ktoré potrebujete. Systém Windows 10 vám to umožňuje tiež, avšak pridáva možnosť vyhľadávať nielen súbory, ale aj aplikácie, informácie na internete a v obchode Microsoft Store. Ak si myslíte, že by ste to pri svojej práci využili, desiatka je dobrá voľba.

Keď hovoríme o funkcii online vyhľadávania, nesmieme vynechať zmienku o tom, že oba operačné systémy využívajú iný druh prehliadača. Windows 7 sa drží starého dobrého programu Internet Explorer, zatiaľ čo systém Windows 10 sa ho rozhodol zanechať v minulosti a namiesto toho obsahuje aj Windows Edge. V čom spočíva rozdiel?

Edge poskytuje lepšie používateľské prostredie a využíva digitálneho asistenta spoločnosti Microsoft Cortana. To znamená, že môžete prehliadač ovládať pomocou hlasu, zároveň Vám však Cortana umožní kedykoľvek nájsť napríklad reštauráciu, pozrieť sa na ďalšie podrobnosti, ako sú poloha, otváracia doba či kontaktné údaje. Internet Explorer je v tomto ohľade pozadu a umožňuje vyhľadávanie iba veľmi jednoduchým spôsobom – ručne a bez návrhov.

Radíme: Používaním systému Windows 7 získate pohodlnú možnosť rýchleho prezerania súborov. Na prehliadanie internetu však musíte pomocou programu Internet Explorer otvoriť samostatné okno. Windows 10 poskytuje rýchlejší spôsob práce s informáciami – jednoducho aktivujte Cortanu pomocou hlasových povelov alebo zadaním textu a Microsoft Edge vám v spolupráci s Cortanou dodajú potrebné informácie za pár sekúnd.

3. Synchronizácia na viacerých platformách

Práca na viacerých platformách ponúka skvelú príležitosť na zefektívnenie vašej práce, ale v závislosti od hardvéru, na ktorom pracujete, to ale môže spôsobiť problémy.

Windows 7 je operačný systém, ktorý bol vyrobený so zámerom jeho použitia na tradičných prenosných laptopoch a stolových počítačoch, nie však na tablety či telefóny. Ak vám táto skutočnosť neprekáža, je pre vás vhodný tento systém.

Na druhú stranu, ak začnete svoj deň na mobilnom telefóne, potom svoju prácu presuniete na stolný počítač vo svojej kancelárii a neskôr večer ju dokončíte na svojom notebooku, systém Windows 10 je na to ako stvorený. Synchronizuje vašu prácu na všetkých zariadeniach, s ktorými pracujete, takže môžete kedykoľvek pokračovať tam, kde ste prestali.

Radíme: Windows 7 je skvelý, stabilný a spoľahlivý operačný systém, ale ak spolu s prenosným alebo stolným počítačom používate ešte telefón, tablet či iný hardvér od spoločnosti Microsoft, môže byť pre vás lepšou voľbou práve Windows 10.

4. Cloudová integrácia OneDrive

V neposlednom rade, ak nejakým spôsobom pracujete s programom OneDrive, je pre vás vhodné uvažovať o aktualizácii na systém Windows 10. Windows 7 síce je kompatibilný s cloudom OneDrive, nebol ale preňho navrhnutý a nie je úplne integrovaný. Môžete ho nainštalovať do svojho počítača, ale prepojenie nie je úplne bezproblémové. Windows 10 je naopak úzko prepojený s programom OneDrive, takže môžete so súbormi pracovať kedykoľvek, zatiaľ čo sa súčasne zálohujú a synchronizujú na všetkých vašich zariadeniach.

Radíme: Ak sa rozhodnete pre inováciu na systém Windows 10, môžete si v OneDrive zálohovať všetky dôležité súbory a nájsť ich znova po prihlásení do svojho účtu Microsoft.

Ktorý si teda vybrať?

Preskúmali sme niektoré zásadné rozdiely medzi stále obľúbeným systémom Windows 7 a modernou Windows 10. Na záver by sme chceli uviesť, že ak pracujete hlavne s notebookmi či stolnými počítačmi a nepotrebujete zapojiť ďalšie zariadenia, zvoľte na používanie Windows 7. Po ukončení podpory v januári 2020 síce technická podpora prestane platiť, aj potom by ale softvér mal byť v poriadku (jednoducho pri prehliadaní dodržiavajte základné bezpečnostné opatrenia, ako napríklad opatrnosť pri otváraní e-mailov, atď.).

Ak však hľadáte modernejšie, efektívnejšie a flexibilnejšie spôsoby práce (napr. používanie viacerých zariadení, experimentovanie s hlasovými povelmi alebo komplexnejšie vyhľadávanie informácií), odporúčame vám vyskúšať systém Windows 10.


Ste spokojní s klasickým spôsobom práce? Zakúpte si Windows 7.
Máte záujem o modernejší spôsob? Zakúpte si Windows 10.

Položka bola pridaná košíka