Máte už vytvorený účet? Vytvoriť nový

Správa účtu

Cloudové služby Microsoftu opäť zdraželi – ako môžete znížiť náklady?

  • Microsoft
  • Office

26. 5. 2023

Od 1. apríla tohto roku zvýšila spoločnosť Microsoft ceny svojich cloudových služieb, vrátane predplatného služieb Azure a Microsoft 365. Týmito zmenami chce Microsoft porovnať ceny v globálnom meradle tak, aby zodpovedali výmenným kurzom medzi miestnymi menami zákazníkov a americkým dolárom. Ide o druhé významné navýšenie cien od 1. marca 2022, kedy boli navýšené iba ceny nových predplatných služby Microsoft 365. Aktuálna zmena sa však týka všetkých cloudových služieb a predplatných ponúkaných spoločnosťou Microsoft.

Čo zvýšenie cien znamená pre zákazníkov? Súčasných kúpnych zmlúv a predplatných s pevne danými cenami pre určité časové obdobie sa tieto zmeny nedotknú. Po ich obnovení alebo pri objednaní nových služieb a predplatného po 1. apríli 2023 sa však budú uplatňovať novo oznámené cenové pravidlá. Pre zákazníkov v EÚ to znamená, že ich budúce nákupy budú až o 11 % drahšie ako predtým.

Produkt Stará cena (1 rok) Nová cena (1 rok) Rozdiel v cene
Office 365 E3 271.20 € 301.20 € 30.00 €
Office 365 E1 100.80 € 112.80 € 12.00 €
Microsoft 365 Business Premium 223.20 € 247.20 € 24.00 €
Microsoft 365 Business Standard 126.00 € 140.40 € 14.40 €
Microsoft 365 Business Basic 61.20 € 67.20 € 6.00 €

Poznámka: Vyššie uvedená tabuľka je príklad; ceny sa môžu mierne líšiť v závislosti od miestnej meny a trhu každej krajiny.

Ako môžete minimalizovať vplyv neustále sa zvyšujúcich cien cloudových služieb spoločnosti Microsoft?

Navrhujeme nasledujúce 3 riešenia:

  1. Optimalizujte svoje pracovné náklady s hybridnými riešeniami
  2. Vyskúšajte IceWarp, alternatívu Microsoft 365
  3. Preneste svoje vlastné trvalé licencie do vyhradených hostovaných služieb Azure
1. Optimalizujte svoje pracovné náklady s hybridnými riešeniami

Cloudové služby často zahŕňajú širokú škálu nástrojov a funkcií, ktoré všetci používatelia nevyužívajú v plnom rozsahu, ale napriek tomu je nutné za ne platiť. Sú pevnou súčasťou balíčka a sú bežne prezentované ako zdôvodnenie vyššej ceny predplatného. Hoci môžu byť pre hŕstku takzvaných „power users“ (užívatelia pokročilých funkcií) ako sú vysoko postavení zamestnanci, osoby s rozhodovacími právomocami a projektoví manažéri, nevyhnutné, mnoho spoločností ich hodnotu nemaximalizuje a ich prevádzkové výdavky sa postupne zvyšujú bez hmatateľného pozitívneho vplyvu na výkonnosť zamestnancov.

V takom prípade je optimálne nasadiť hybridné riešenie pre užívateľov, ktorí nie sú výkonnými užívateľmi – kombináciu trvalých softvérových licencií Microsoft a plánov predplatného Microsoft 365 nižšej úrovne. Hybridné riešenia zaisťujú neustály prístup k najdôležitejším aktuálnym nástrojom produktivity a cloudovým službám, ako sú OneDrive a MS Teams, a zároveň poskytujú desktopové aplikácie ako Word a Excel prostredníctvom stabilnej verzie MS Office. Nákladné predplatné je možné obmedziť iba na užívateľov, ktorí ich skutočne potrebujú a ostatní zamestnanci môžu pracovať s rovnakými nástrojmi ako predtým, len s výrazne nižšími nákladmi pre organizáciu.

Porovnanie cien predplatného Microsoft 365 a hybridného riešenia pre 250 zamestnancov po dobu 5 rokov


Hybridné riešenie sa v druhom roku stáva nákladovo efektívnejším a zároveň vďaka robustnej sade Office LTSC 2021 poskytuje desktopové aplikácie Office a lepšie funkcie pre všetkých zamestnancov.

Máte záujem o hybridné riešenie prispôsobené potrebám vašej organizácie? Kontaktujte nás pre konzultáciu s našimi odborníkmi!

2. Vyskúšajte IceWarp, alternatívu Microsoft 365!

Služby spoločnosti Microsoft sa neustále zdražujú, čo vedie k tomu, že sa firmy začínajú obzerať po cenovo dostupnejších možnostiach, ktoré by im poskytli vhodné nástroje pre komunikáciu a spoluprácu, ale nezaťažili ich rozpočet. Na trhu je k dispozícii niekoľko hlavných alternatív, ale len málo z nich ponúka riešenie „všetko v jednom“, ktoré by ľahko nahradilo aplikácie pre produktivitu (ako MS Office), komunikačné nástroje (MS Teams), platformy na zdieľanie súborov (MS SharePoint) a e-mailové portály (MS Exchange).

Všetky tieto funkcie a služby nájdete v produkte IceWarp: „Celá kancelária v jedinom okne za polovičnú cenu“!

IceWarp je platforma založená na webovom prehliadači pre firemný e-mail, tímovú komunikáciu cez chat, videokonferencie, prácu s kancelárskymi dokumentmi a mnoho ďalšieho! Ponúka mnoho možností prispôsobených podnikom všetkých veľkostí – od veľmi malých firiem (10 užívateľov) až po korporácie (viac ako 1000 užívateľov) – a navyše sú jeho služby o polovicu lacnejšie ako obdobné služby od spoločnosti Microsoft!

Porovnanie cien Microsoft 365 a IceWarp pre 250 zamestnancov po dobu 5 rokov

Stĺpcový graf vychádza z konfigurácie 200 užívateľov so základnou verziou (Microsoft 365 Basic/IceWarp) a 50 výkonných užívateľov (Microsoft 365 Business Premium/IceWarp Desktop). Podrobnejší rozpis výhod IceWarp oproti Microsoft 365 nájdete v nasledujúcom dokumente (v angličtine): IceWarp vs. Microsoft 365

Stále váhate, či by ste si mali zvoliť IceWarp? Môžeme pre vás naplánovať ukážkovú prezentáciu platformy IceWarp – stačí nás kontaktovať!

3. Preneste svoje vlastné trvalé licencie do vyhradených hostovaných služieb Azure

Namiesto predplatného Microsoft 365 si môžu zákazníci využívajúci cloudové služby Azure priniesť vlastné trvalé licencie (BYOL – Bring Your Own Licenses) – za nasledujúcich podmienok stanovených spoločnosťou Microsoft:

  • nasadenie trvalých Volume licencií Microsoft (bez Software Assurance) je povolené len pre single-tenant Azure prostredie;
  • trvalé licencie musia byť vydané a zakúpené pred 1. októbrom 2019.

Možnosť uplatnenia modelu BYOL v IT infraštruktúre organizácie je potrebné posúdiť individuálne pre každý prípad – kontaktujte našich konzultantov a zistite, či ho môžete využiť!

Rozmýšľate, ktoré riešenie je pre vašu organizáciu vhodné? Obráťte sa na našich licenčných špecialistov, ktorí vám pomôžu vybrať najvhodnejšiu možnosť.


Uložte článok ako PDF

Položka bola pridaná košíka