Máte už vytvorený účet? Vytvoriť nový

Správa účtu

Windows 10 alebo Windows 11 – ktorý bude vašej firme viac vyhovovať?

  • Microsoft
  • Windows
  • Porovnanie produktov

24. 3. 2022

Je nedávno vydaný operačný systém Windows 11 vhodný pre vašu firmu? Táto otázka je v súčasnosti veľmi aktuálna a pokladá si ju mnoho riadiacich pracovníkov. Preto sme pre vás pripravili tento článok, aby sme vám pomohli rozhodnúť, čo je pre vašu spoločnosť najlepšie – či prejsť na najnovší operačný systém Microsoft, alebo ešte niekoľko rokov zostať pri Windows 10.

Kliknutím na tlačidlá nižšie si zobrazíte viac informácií o 3 najčastejšie diskutovaných témach k systému Windows 11:


Potrebujete pomôcť s rozhodnutím, ktorý systém Windows je pre vašu spoločnosť najlepší? Kontaktujte nás a dohodnite si konzultáciu!

Aké nové funkcie prináša systém Windows 11?

Windows 11 na používateľov okamžite zapôsobí úplne novým rozhraním, ktoré sa riadi súčasnými dizajnovými trendmi – spoločnosť Microsoft v najnovšom operačnom systéme vynaložila značné úsilie na modernizáciu a zefektívnenie používateľského rozhrania, ktoré sa teraz môže pochváliť moderným zaobleným vzhľadom a motion dizajnom, vďaka čomu pôsobí ľahko a dynamicky.

Kliknutím zobrazíte obrázok vo vysokom rozlíšení


Medzi ďalšie významné funkcie a vylepšenia patria:

  • Nová ponuka Štart – nová ponuka Štart po otvorení umiestni všetok obsah a ikony do stredu obrazovky a poskytne užívateľovi rýchly prístup k panelu vyhľadávania, pripnutým aplikáciám, odporúčaným aplikáciám a súborom a niekoľkým ďalším systémovým nástrojom a funkciám. Prepracovaný bol aj hlavný panel, ktorý teraz ponúka funkcie zarovnania ikon na stred, animované ikony a mierne odlišné vlastnosti.
  • Vylepšené rozvrhnutie pracovnej plochy – niekoľko nových aplikácií, ako je Snap Assist a Desktop Groups, umožňujú efektívny multitasking a optimalizáciu pracovných postupov a priestoru na pracovnej ploche.
  • Vylepšená aplikácia Microsoft Teams – obľúbený komunikačný nástroj je teraz integrovaný priamo do systému Windows 11 a prináša rýchlejší prístup, jednoduchšie používanie a vyšší výkon. Bežní používatelia môžu chatovať prostredníctvom aplikácie Teams priamo z hlavného panelu systému.
    Poznámka: Integrovaná verzia aplikácie MS Teams je väčšinou domáce a osobné použitie. Na komerčné použitie sa zákazníkom odporúča zakúpiť si predplatné Teams.
  • Prepracované nastavenia – aplikácia Nastavenie prešla niekoľkými užitočnými inováciami: položky sú usporiadané do zoznamu, ponuka je kompaktnejšia a prehľadnejšia a jednotlivé možnosti sú logickejšie zoskupené (napr. témy „Napájanie a spánok“ a „Batérie“, ktoré sa týkajú úspory energie, sú teraz v jednej časti nazvané „Napájanie a batérie“).
  • Nové a vylepšené widgety – nová funkcia widgety umožňuje používateľom zobrazovať personalizovaný obsah ako sú akcie, správy zo sveta, počasie, doprava a ďalšie.
  • Obohatený obchod Microsoft Store – Microsoft Store predstavuje funkciu Knižnica, ktorá umožňuje ľahkú migráciu z jedného zariadenia na druhé, pretože je možné sťahovať aplikácie, ktoré migrujúci používateľ vlastní, priamo z obchodu. Okrem toho začne zahŕňať aplikácie pre Android a poskytovať lepšiu podporu vývojárom a tvorcom. Obchod má aj nové pravidlá o distribúcii aplikácií, ktoré prinášajú väčšiu bezpečnosť, pretože bezplatné aplikácie ako Zoom, VLC player, a dokonca aj kancelársky balík LibreOffice budú teraz povolené, čím sa zníži riziko podvodných platených kópií.
  • Pripravenosť na hybridnú prácu – Windows 11 obsahuje množstvo funkcií a nástrojov určených na hybridnú prácu, ktoré môže ľahko nasadiť a spravovať každé oddelenie IT, ktoré využíva služby Azure.

Prejsť na kartu 2:
Windows 10 vs. Windows 11


Potrebujete pomôcť s rozhodnutím, ktorý systém Windows je pre vašu spoločnosť najlepší? Kontaktujte nás a dohodnite si konzultáciu!

Aké sú najdôležitejšie rozdiely medzi Windows 10 a Windows 11?

V našej tabuľke nižšie sa pozrite, ako si Windows 11 stojí v porovnaní so svojim známym predchodcom, systémom Windows 10. Kliknutím na vlastnosť prejdete priamo na jej podrobný popis.

Prehľad
Vlastnosť Windows 10 Windows 11
Systémové požiadavky funguje na širokej škále starých aj nových zariadení funguje len na zariadeniach s najnovšími procesormi
Ponuka Štart klasické menu na ľavej strane s možnosťou dlaždíc nová centrovaná ponuka s možnosťou pripínať aplikácie
Panel úloh veľmi dobre prispôsobiteľný rôznym pracovným postupom obmedzené možnosti prispôsobenia, menej možností interakcie
Podpora dotykovej obrazovky sa vo veľkej miere spolieha na režim tabletu režim tabletu je odstránený a nahradený responzívnym dizajnom
Komunikačné nástroje predinštalovaný klient Skype predinštalovaný chatovací klient MS Teams
Predinštalované aplikácie obsahuje množstvo predvolených aplikácií pre produktivitu a kreativitu menej predvolených aplikácií; neobsahuje:
OneNote, Wallet, 3D Viewer, Paint 3D
Informačný kanál Správy a záujmy Widgety
Systémová podpora polročné aktualizácie;
podpora sa končí v októbri 2025.
ročné aktualizácie;
neznámy dátum ukončenia podpory

Podrobné popisy vlastností
Systémové požiadavky

Jedným z hlavných rozdielov medzi systémami Windows 10 a Windows 11 sú ich príslušné systémové požiadavky. Systém Windows 10 je kompatibilný s akýmkoľvek počítačom, ktorý podporuje Windows 7 a 8. Systém Windows 11 je naopak kategoricky zameraný na moderné zariadenia: vyžaduje aspoň 4 GB pamäte RAM a 64 GB priestoru na disku spolu s čipom Trusted Platform Module (TPM) 2.0 a pomerne novým procesorom. Podniky, ktoré plánujú upgrade na systém Windows 11, by si mali najprv dôkladne skontrolovať oficiálny zoznam požiadaviek, pretože mnoho starších zariadení ich už nespĺňa.

Ponuka Štart

Úplne prepracovaná ponuka Štart je jedným z charakteristických prvkov nového operačného systému. Na rozdiel od „tradičnej“ ponuky Štart v ľavom dolnom rohu systému Windows 10 ju systém Windows 11 umiestnil do stredu obrazovky, čím pripomína systémy MacOS a ChromeOS. Ďalšou významnou zmenou je nahradenie živých dlaždíc funkciou pripnutých aplikácií, ktoré na rozdiel od svojich predchodcov nezobrazujú dynamické informácie o aplikáciách priamo v ponuke. Cieľom nového rozhrania je znížiť riziko vizuálneho zahltenia, ale zjednodušený vzhľad môže používateľom zvyknutým na predchádzajúci systém trochu skomplikovať navigáciu v systéme.

Panel úloh

Systém Windows 11 prináša na paneli úloh ikony, ktoré pri interakcii vizuálne reagujú (napr. pri maximalizácii okna príslušná ikona mierne vyskočí), ale zdá sa, že je to jedna z mála pozitívnych zmien. Nový panel úloh má v porovnaní s Windows 10 obmedzené možnosti prispôsobenia a funkčnosti. Niekoľko príkladov: používatelia ho už nemôžu pripojiť k bočnej alebo hornej časti obrazovky; systémová lišta, čas a dátum nie je možné zobrazovať na viacerých obrazovkách; zmizla možnosť otvárať súbory ich pretiahnutím na aplikáciu na hlavnom paneli atď. Tieto zmeny môžu narušiť zavedené pracovné postupy a pre niektoré spoločnosti môžu znamenať dočasné zníženie produktivity.

Podpora dotykovej obrazovky

Oba systémy podporujú zariadenie s dotykovou obrazovkou, avšak systém Windows 11 prináša oproti svojmu predchodcovi niekoľko zmien a vylepšení. Zatiaľ čo systém Windows 10 je závislý od režimu tabletu, v systéme Windows 11 táto funkcia chýba a je nahradená rozhraním a gestami, ktoré uľahčujú ovládanie používateľom s dotykovou obrazovkou.

Komunikačné nástroje

Systém Windows 10 má v predvolenom nastavení predinštalovaný Skype pre domácich užívateľov a Windows 11 prináša vylepšenú verziu klientskej aplikácie Microsoft Teams, ktorá je integrovaná priamo do systému. Desktopovú aplikáciu Teams môžete používať aj v systéme Windows 10. Užívatelia si ju iba musia stiahnuť z obchodu Microsoft Store. Jeho najnovšia verzia pre systém Windows 11 však prináša v porovnaní s verziou Windows 10 prináša niekoľko vylepšení rozhrania a ďalších funkcií.

Predinštalované aplikácie

Niektoré predinštalované aplikácie dostupné vo Windows 10 už v systéme Windows 11 nenájdete. Užívateľom najnovšieho systému už nebude Cortana pomáhať pri prvom spustení systému ani prostredníctvom hlavného panelu. V novom systéme nebudú predvolene nainštalované rôzne aplikácie, ako napríklad 3D Viewer, OneNote a Paint 3D. V systéme Windows 11 je tiež ako predvolený webový prehliadač nastavený prehliadač Edge a Internet Explorer je zakázaný a nie je podporovaný.

Informačný kanál

Aby mali používatelia možnosť zobrazovať si ľahko dostupné informácie podľa svojich záujmov, bola do systému Windows 10 nedávno implementovaná funkcia podobná widgetu – jedná sa o panel Správy a zaujímavosti, ktorý sa zobrazí na pravej strane obrazovky, keď používatelia kliknú na ikonu počasia vpravo vedľa systémovej lišty hlavného panelu. V systéme Windows 11 boli "Správy a záujmy" nahradené funkciou Widgety, ktorá má v podstate rovnakú myšlienku, funkciu a dokonca aj veľmi podobné používateľské rozhranie, ale nachádza sa na ľavej strane obrazovky.

Systémová podpora

Medzi oboma operačnými systémami došlo k dvom dôležitým zmenám v systémovej podpore. Po prvé, na rozdiel od systému Windows 10, ktorý dostáva hlavné aktualizácie dvakrát ročne (jarné a jesenné vydanie), budú nové verzie systému Windows 11 vydávané raz ročne na jeseň, pričom každé vydanie bude mať 24-mesačnú dobu obsluhy. A za druhé, koniec podpory pre edície Windows 10 Home a Pro bol stanovený na október 2025. Dátum ukončenia podpory systému Windows 11 zatiaľ nebol oznámený.

Prejsť na kartu 3:
Ktorý z nich si vybrať?


Potrebujete pomôcť s rozhodnutím, ktorý systém Windows je pre vašu spoločnosť najlepší? Kontaktujte nás a dohodnite si konzultáciu!

Ktorý z nich je pre vašu firmu lepšia voľba?

Nie ste si istí, ktorú verziu systému Windows by ste pre svoju spoločnosť mali vybrať? Odpoveď na nasledujúcu otázku vám pri rozhodovaní možno pomôže:

Má vaša spoločnosť úplne nové zariadenia, pre ktoré je potrebný operačný systém?
Nie → Zostaňte pri systéme Windows 10

Windows 10 je najpoužívanejší operačný systém, na ktorom beží viac než miliarda aktívnych zariadení (v septembri 2021). V priebehu rokov bol neustále vylepšovaný a od svojho vydania v roku 2015 prekonal mnoho zmien a získal mnoho funkcií.

Vďaka pomerne nízkym hardvérovým požiadavkám je vhodnou voľbou pre staré aj nové počítače (32 i 64 bitové) a keďže je veľmi rozšírený, ponuka softvéru, ktorý na ňom dobre funguje, je obrovská a veľmi rozmanitá.

Spoločnosť Microsoft oznámila koniec podpory systému Windows 10 v októbri 2025, takže je stále dosť času na to, aby ste z investície do neho zarobili.

Firmy, ktoré dávajú prednosť klasickému vzhľadu, flexibilite a funkciám systému Windows 10 a nemajú žiadny konkrétny dôvod na zmenu systému, môžu zatiaľ od upgradu na Windows 11 upustiť, pretože upgrade prináša množstvo významných zmien, ktoré môžu narušiť zavedené procesy a postupy.

Navyše sa môže stať, že rad zariadení so systémom Windows 10 nebude mať na upgrade vôbec nárok. V aplikácii Kontrola stavu počítača od Microsoftu zistíte, či na vašich zariadeniach je možné systém Windows 11 spustiť.

Áno → Upgrade na systém Windows 11

Funkcie a nástroje systému Windows 11 sú vyvinuté s ohľadom na moderné zariadenia s podporou dotykových obrazoviek. Vyplatí sa teda firmám, ktoré chcú mať všetky služby spoločnosti Microsoft (operačný systém Windows, aplikácie Office, cloudové služby) prepojené a spravované v rovnakom prostredí.

Firmy, ktoré chcú držať krok s najnovšími technologickými trendmi, by mali prejsť na Windows 11 len v prípade, že majú počítače staré maximálne 2 až 3 roky, pretože najnovší operačný systém spoločnosti Microsoft sa odporúča len pre zariadenia s najnovšími procesormi s čipom TPM 2.0 AMD, Intel a Qualcomm.

Ako pri každom novo vydanom softvéri sa môžu spočiatku vyskytnúť problémy s kompatibilitou a výkonom, takže oddelenia IT by mali byť pripravené na riešenie neznámych problémov.

Na druhej strane spoločnosti, ktoré si včas osvoja Windows 11, rýchlejšie prispôsobia svoje procesy a systémy, a získajú tak výhodu oproti firmám, ktoré sa rozhodnú zotrvať v starších konfiguráciách dlhšie.

Hľadáte systém Windows 10 alebo chcete prejsť na Windows 11? Pozrite si našu ponuku v kategórii Windows 10!


Uložte článok ako PDF

Položka bola pridaná košíka